Jaren 60 kleding: wat was de mode?

Jaren 60 kleding: wat was de mode?

Wanneer je de sixties hoort, denk je waarschijnlijk direct aan de flower power periode, met de bijhorende jaren 60 kleding die je makkelijk in verkleedwinkels terug kan vinden. Maar de jaren 60 hebben ons meer dan alleen de hippie kleding nagelaten. 
Zo werden in deze periode ook de broeken met de olifantenpijpen geïntroduceerd (misschien niet direct voor iedereen de trend van het jaar), de gogo-boots en de minirok.

Jackie Kennedy, The Beatles en Brigitte Bardot

De jaren 60 kleding was in het begin, in vergelijking met latere jaren, redelijk klassiek. We hebben het dan vooral over mantelpakjes, A-lijn rokken en jurken; simpel maar elegant net zoals Jackie Kennedy die hiervan het grote voorbeeld was. Ze was een van de jongste presidentsvrouwen en werd vrijwel meteen tot stijlicoon gebombardeerd. 
Toen echter in '63 haar man werd vermoord, verdween ook zij uit de schijnwerpers. 

In de jaren 60 werd voor de mode trends veel gekeken naar beroemdheden, waaronder The Beatles. De kostuums waarin ze optraden waren populair bij de fans en werden dan ook gretig gedragen. Ook het wereldbekende 'Beatle kapsel' was hip, maar zorgde wel voor enkele geschokte blikken. Het was namelijk 'not done' voor een jongen om met zulke lange haren rond te lopen. 

Ook Brigitte Bardot, het Franse topmodel, was een wereldwijd stijlicoon voor de jaren 60 kleding. In tegenstelling tot de kledingstijl van Jackie Kennedy, was die van haar sexyer, de zogenaamde 'babydoll' look. Ze droeg regelmatig grote flaphoeden, dikke haarbanden, mantelpakjes en streepjespatronen. De BB ruit, die op haar trouwjurk aanwezig was, is naar haar vernoemd. 

 

De minirok

Niet enkel jongens met lange haren zorgden in de jaren 60 voor controverse, maar ook de invoer van de minirok was een regelrechte schande.
In het begin van de jaren 60 werd alles wat ook maar een beetje boven de knie kwam, bestempeld als mini. Maar in enkele jaren tijd werden de rokjes en jurken steeds korter. Zo ging men van 5 cm boven de knie al snel naar 10 cm boven de knie. (De horror) 


Flower Power

De jaren 60 kleding werd gekenmerkt door veel Verschillende stijlen, zo werden er beïnvloedingen door de pop- cultuur, de Franse mode en uiteindelijk drukte ook de politiek er zijn stempel op. 

Naar het einde van de jaren 60 werd de kleding steeds kleurrijker, vooral in Amerika. Dit kwam door het ontstaan van de hippie beweging, een reactie op de Vietnam oorlog. Mannen en vrouwen liepen rond met lang haar en de mannen lieten het scheren achterwege. 
Vooral bloemenprints, vredestekens en blote voeten waren typerend in de laatste jaren van de sixties. En hoewel de minirok enkele jaren eerder nog immens populair was, waren nu lange wijde rokken in de mode, net zoals spijkerbroeken met wijde pijpen en spijkerjassen.


De jaren 60 kleding was dus alles behalve een saaie bedoening.